V červenci hygienici zkontrolovali 2 097 stravovacích zařízení

05 / 08 / 2015

logo-mzcr  

Ani v létě a s ním spojeném období prázdnin nepolevují orgány ochrany veřejného zdraví v kontrolách stravovacích zařízení. V jejich „hledáčku“ nejsou jen restaurace, ale také provozovny hromadného stravování. Hygienici tak zajišťují ochranu spotřebitele z hlediska negativních dopadů na zdraví.

„V červenci 2015 bylo v 2 097 provozovnách stravovacích služeb provedeno celkem  2 217 kontrol. Nejvíce nedostatků jsme zaznamenali ve stavebně-technickém vybavení provozoven, dodržování provozní hygieny nebo v nevyhovujícím způsobu skladování potravin. Provozovnu bylo nutné uzavřít či pozastavit činnost v 11 případech, v 15 případech pak byla nařízena povinná sanitace a deratizace. Celková výše uložených sankcí za první prázdninový měsíc čítá 897 000 Kč,“ uvádí hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Co se týká situace v jednotlivých krajích, pak nejvíce kontrol proběhlo v Jihomoravském kraji  (262), přičemž zde bylo uloženo 7 opatření a 14 sankcí.  Nejméně prohřešků zaznamenali hygienici naopak v kraji Libereckém (13). Nejvyšší sankce pak byla udělena v kraji Středočeském (110 500 Kč).

Zdroj: mzcr.cz