Ani v létě a s ním spojeném období prázdnin nepolevují orgány ochrany veřejného zdraví v kontrolách stravovacích zařízení. V jejich hledáčku nejsou jen restaurace, ale také provozovny hromadného stravování. Hygienici tak zajišťují ochranu spotřebitele z hlediska negativních dopadů na zdraví.
V červenci 2015 bylo v 2 097 provozovnách stravovacích služeb provedeno celkem 2 217 kontrol. Nejvíce nedostatků jsme zaznamenali ve stavebně-technickém vybavení provozoven, dodržování provozní hygieny nebo v nevyhovujícím způsobu skladování potravin. Provozovnu bylo nutné uzavřít či pozastavit činnost v 11 případech, v 15 případech pak byla nařízena povinná sanitace a deratizace. Celková výše uložených sankcí za první prázdninový měsíc čítá 897 000 Kč, uvádí hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.
Co se týká situace v jednotlivých krajích, pak nejvíce kontrol proběhlo v Jihomoravském kraji (262), přičemž zde bylo uloženo 7 opatření a 14 sankcí. Nejméně prohřešků zaznamenali hygienici naopak v kraji Libereckém (13). Nejvyšší sankce pak byla udělena v kraji Středočeském (110 500 Kč).
Zdroj: mzcr.cz