foto: Jan HOVORKA / www.hospitalin.cz/Ilustrace
Správně bychom se pídit se po systému, zdrojích, koncepci a strategii. Zdravotnictví ale v současné době připomíná velký hotel s fitcentry, kuchyněmi a výrobnami, který je příliš dlouho v provozu setrvačně, beze změn a někdo v něm krade. Tu lžičky, tu toaleťák, tu nějaký větší kousek.
Závady se flikují, provoz improvizuje, personál občas na nejnižší úrovni mění. Někde drží stropní omítku papundekly, voda kape do kbelíku, odpadky se vrší na dvoře. Před vchodem je ale často vídán livrejovaný dveřník v záběru televizních kamer. Ředitel přijímá prominentní hosty, hostesky předávají kytice. Pokoje v prvním až čtvrtém patře voní čistotou, jen občas trochu shora z apartmá zavane vzpomínka na včerejší pártya její účastníky a účastnice.
Zápach zaženou větráky či umělé vůně, krysy a šváby ve sklepě hosté nevidí. Recepční i provozní manažer spoléhají na digitalizaci, aby se zásobami a pokoji nekšeftovalo načerno, na úkor majitele. IT technologie nelžou a nepodvádějí, přece. Občas se objeví, že kuchař, nebo ten předchozí, ukradl pár lahví okurek, špalků šunky a kolo sýra na svatbu sousedovy dcery, nebo si odvezl dva pytle brambor. Doma má většina personálu na zařízení nebo povlečení logo hotelu. Ale co, že, škoda to vyhodit.
Ještě zbývá na to, aby ředitel s milenkou odjel do spřáteleného řetězce zkoumat program pro letní dovolené, vybraný management za majitelovy prachy na školení do Francie, nóbl podniku s Michelin hvězdičkami. Pár apartmánů platí stát nebo kraj, i když tam nikdo není. Nabídku uspořádat kongres vždycky někdo přijme. Pořadatel uvítá slevu, dorovná ji kredity, které si zaplatí hosté a náklady na kongres Evropská komise. Dobře, ale...
Něco by to chtělo. Třeba fungovat normálně, konkurenceschopně a prostředí pro konkurenci férově vytvářet. Nepodnikat na svým s penězi a zásobami majitele. Mít kvalitní potraviny, suroviny, zásoby. Vyškolený personál s certifikací na specializace. Spokojenou hygienickou kontrolu. Neprivatizovat nezasloužené zisky, nesocializovat náklady a ztráty. Nepodnikat soukromě s dotacemi a granty. Být hrdý na obor, ne na prachy, získané levárnami, protekcí nebo korupcí. Stavovskou čest. Držet (si) světovou úroveň. Sdílet zkušenosti i nápady od kolegů z celého světa. Respektovat jejich znalosti. Státu vrátit, co dal na podporu. Třeba slušným a zdvořilým chováním k hostům, obsloužit je skvěle, profesionálně, nezapomenutelně, nejkvalitnějšími produkty. Odpracovat si dobré jméno, kapitál a zisk. Kuchyň nebo nocleh mohou být taky výsledky špičkové vědy, vývoje a výzkumu. Jako třeba léky.
Něco by to chtělo. Nové ministry…?
Text a kresba: JAN HOVORKA