Více zeleniny a ovoce a jeho sezónní druhy. Zařadit ryby, citrusy, cereální pečivo a pomazánky, vybrat si z více jídel a nápojů - to jsou nejčastější požadavky, které se objevovaly v dotazníku, s nímž oslovilo vedení trutnovské nemocnice maminky po porodu hospitalizované na gynekologicko-porodnickém oddělení. „Maminky v období od srpna do října loňského roku hodnotily šestnáct kritérií spokojenosti se stravou pro období po porodu,“ vysvětlila manažerka pro kvalitu Jarmila Ročková. Výsledky šetření se následně zabývalo vedení nemocnice ve spolupráci s nutričním týmem.
„Některé maminky hodnotily stravu jako pestrou, jiné postrádaly bohatší výběr, objevil se požadavek na ryby, které však do jídelníčku zařazujeme. Přání dostávat citrusy nemůžeme vyslyšet, protože je lékaři matkám nedoporučují kvůli možným alergiím, vyrážkám a nadýmáním. Stejné je to v případě požadavku na tmavé cereální pečivo,“ uvedla nutriční terapeutka Jana Pušová a dodala, že nemohou vyhovět ani požadavkům na pomazánky, které zase nedovoluje předpis pro nemocniční jídelnu.
Maminky si také přály výběr z více jídel a nápojů. „Nabídku druhého jídla jsme už zavedli a maminky ji využívají, často si objednávají i výběrové jídlo, mnohé jej však právě pro krátkodobý pobyt v porodnici nestihnou,“ uvedla druhá nutriční terapeutka Kamila Jeřábková.
Výsledky ankety inspirovaly vedení nemocnice k přípravě letáku pro kojící maminky. „Vysvětlíme v něm, která strava pro ně je vhodná a která naopak ne a proč,“ dodala manažerka kvality Jarmila Ročková.